• Umpire Academy

 • Scheidsrechterbegeleiding en Scheidsrechteropleidingen bij Hasselt Stix

  Ouders leveren een bijdrage aan het team door zich te engageren als Manager, Coach of Scheidsrechter, of in een andere vrijwilligersfunctie (bardienst, assistentie bij events, …).

  Om startende Scheidsrechters op weg te helpen organiseert de Umpire Academy van Stix aan het begin van het competitieseizoen instroomvergaderingen en praktische “Start2Umpire”-sessies. Tijdens deze sessies kunnen de beginnende Scheidsrechters hun eerste ervaringen opdoen op het veld door laagdrempelige trainings- of oefenwedstrijdjes te fluiten onder begeleiding van onze meer ervaren Scheidsrechters. Heel wat nuttige info en filmpjes voor de startende Scheidsrechter zijn ook hier te vinden.

  Daarnaast organiseren we tijdens de officiële competitiewedstrijden ook ondersteunende coachings op het veld tijd. Een Club Umpire Coach volgt je hierbij vanaf de zijlijn en zal je voorzien van feedback en nuttige tips.

  Hasselt Stix voorziet in de opleiding ‘Theoretisch Scheidsrechter’, in de opleiding ‘Club Umpire’, en in de voorbereidingen voor de opleiding ‘Nationaal Jeugdscheidsrechter’:

 • Opleiding “Theoretisch Scheidsrechter Outdoor”

  Het diploma van Theoretisch Scheidsrechter behalen is een must voor wie op regelmatige basis een wedstrijd wil fluiten, en voor wie wil doorgroeien naar de graad van ‘Club Umpire’. Deze opleiding is ook de ideale manier om zich te bekwamen in de kennis van de spelregels en om zo het spel beter te kunnen volgen.

  De opleiding gebeurt middels het e-Learning systeem Drillster waarbij de diverse modules over spelsituaties, spelregels, signalen, overtredingen, speldeelnemers en jeugd op klein veld geoefend kunnen worden. Wanneer je de leerstof van alle modules onder de knie hebt, kan je het examen voor Outdoor (en Indoor) online afleggen op ditzelfde platform. De opleiding is gratis mits je binnen de 3 maanden na registratie slaagt. Kandidaten die zich willen registreren voor deze opleiding nemen per mail contact op met arbitrage@hasseltstix.be

 • Opleiding “Theoretisch Scheidsrechter Indoor”

  Indoor hockey is een heel andere sport als Outdoor hockey, en dat geldt evenzeer voor de arbitrage. Om een Indoor wedstrijd te mogen fluiten, moet een Scheidsrechter over het diploma “Theoretisch Scheidsrechter Indoor” beschikken (dat behaald kan worden nadat men Theoretisch Scheidsrechter Outdoor is geworden). In de aanloop van het Indoor seizoen organiseert de Umpire Academy van Stix de opleiding tot Theoretisch Scheidsrechter Indoor; het examen wordt afgenomen via het e-Learning systeemDrillster

  Speciaal voor iedereen die in de zaal gaan fluiten heeft de Nederlandse Hockey Bond drie zaalhockey modules ontwikkeld. Deze zijn voor de beginnende en de gevorderde scheids/spelbegeleider.

 • Opleiding “Club Umpire”

  Een goede kennis van de theoretische regels is één zaak, het aanleren en beheersen van de basics op het veld een andere. Het is dan ook de taak van de Umpire Academy van Stix om Theoretische Scheidsrechters on-field te coachen in het leiden van een wedstrijd, en deze Scheidsrechters zelfs klaar te stomen voor het praktisch examen om de hogere graad van “Club Umpire” te behalen. Dit gebeurt onder begeleiding van een Club Umpire Coach, in samenwerking met de VHL. Verschillende keren per jaar worden er examens voor Club Umpire georganiseerd.

 • Opleiding “Nationaal Jeugdscheidsrechter” en “Nationaal Scheidsrechter”

  Sinds enkele jaren jaar voorziet Hasselt Stix ook in de voorbereidingen om de scheidsrechtergraad “Nationaal Jeugdscheidsrechter” te behalen. Ben je een ambitieuze Club Umpire, is arbitrage je passie en wil je dolgraag het nationale traject ingaan, dan kan dit via een kwalificatie voor de “Umpire4District”-selectie. Hasselt Stix zal jou hierbij een persoonlijke coach bieden die jou zal voorbereiden op de selectie-procedure en het eventueel hieropvolgende opleidingstraject bij de KBHB. Na voldoende ervaring opgedaan te hebben in de nationale jeudcompetitie kun je tenslotte je seniorexamen afleggen en doorgroeien naar de hoogste graad “Nationaal Scheidsrechter”.