• Wat heb je nodig om Hockey te spelen?

    Ben je nieuw als speler of ouder op onze club, dan zit je zeker met vragen. Wij hebben alvast wat info op een rijtje gezet. Blijven er vragen onbeantwoord, aarzel niet om je ploegmanager aan te spreken of bij andere ouders te polsen.

  • Scheenbeshermers en bitje

    Om hockey te mogen spelen, is het verplicht om beenbeschermers en een bitje te dragen. Dit geldt zowel voor de trainingen als voor de wedstrijden.
    Je kan hiervoor terecht bij onze sponsor Decathlon Hasselt of in ons clubhuis.
    We hebben ook een tweedehandspagina op facebook; Hasselt stix Veldhockeyclub Tweedehandsspullen .

  • Hockeystick

    Uiteraard heeft iedereen die hockey speelt een hockeystick nodig. 
    We hebben sticks in de club voor onze starters, vraag ernaar bij je trainer.

    Wie lid wordt en wil blijven spelen, koopt het beste zelf een stick. Je kan hiervoor terecht bij Decathlon of je kan een tweedehandsexemplaar aanschaffen bij onze leden.

    Het bepalen van de juiste lengte van een hockeystick is van zeer groot belang, vooral voor kinderen. Als een kind met een te lange hockeystick speelt is het erg lastig om de techniek in de vingers te krijgen. Een te korte hockeystick vermindert de slagkracht en de kans is groot dat je kind een verkeerde houding aanneemt. Echter, "te kort"is beter dan "te lang".

    De lengte van hockeysticks wordt altijd weergegeven in inches (een inch is 2,54 centimeter).
    Bij kinderen kan je de stick op de grond zetten. Komt het handvat tot ongeveer aan de navel, dan is de lengte goed! Liefst niet daarboven.

    < 45 cm                                 18 inch
    45 - 53 cm                              21 inch
    53 - 60 cm                              24 inch
    60 - 63 cm                              25 inch
    63 - 66 cm                              26 inch
    66 - 68 cm                              27 inch
    68 - 71 cm                              28 inch
    71 - 73 cm                              29 inch
    73 - 76 cm                              30 inch
    76 - 78 cm                              31 inch
    78 - 81 cm                              32 inch
    81 - 83 cm                              33 inch
    83 - 86 cm                              34 inch
    86 - 88 cm                              35 inch
    88 - 91 cm                              36 inch
    > 91 cm                                  36,5 inch

    De meest gebruikelijke lengte voor senioren is 36,5 inch, oftewel 92 centimeter. Sommige senior hockeyers hebben last van hun rug. Dan is een verlengde stick de beste keuze. Deze bestaan er in 37,5”, 38,5”, 39,5” & 40”.

  • Wedstrijdtenue

    Vanaf U7 spelen de kinderen (en volwassenen) wedstrijden in de officiële STIX-outfit: donkerblauwe kousen, donkerblauwe short (jongens) of donkerblauw rokje (meisjes) en het donkerblauwe STIX shirt.
    De meeste teams (vanaf U14) kopen ook een wit tenue aan. Ook vanaf U14 moet je een wedstrijdnummer aanvragen.

    Hier vind je alle nodige info. 

  • En de keeper?

    Vanaf U9 spelen alle ploegen met een (wisselende) keeper die voor zijn/haar veiligheid stevig ingepakt wordt. Dit keeperpak wordt voor elke ploeg voorzien door de club. Gelukkig maar, want zo’n pak draagt een stevig prijskaartje en we hopen dan ook te mogen rekenen op de goede zorg van elke speler en ouder.

    Keepers nemen contact op met claudia@hasseltstix.be .

  • Geen Hockey zonder ploeg

    Als speler ben je lid van een ploeg bv. U10G2 of U10B2. De ‘U10’ staat voor de leeftijdscategorie waarin je speelt hier ‘U’nder 10, dus jonger dan 10 jaar. Dit betekent dat bij de start van het seizoen eind augustus elke speler jonger is dan 10 jaar.
    De ‘G’ staat voor girls, ‘B’ voor boys.
    En het laatste cijfer staat voor je ploegnummer want er zijn per categorie meerdere ploegen. Rekeninghoudend met de fysieke mogelijkheden van de verschillende leeftijdscategorieën spelen niet alle ploegen op dezelfde veldgrootte of met hetzelfde aantal spelers.

    De specifieke spelregels voor de verschillende leeftijdsgroepen vind je hier.

  • Hockey is een teamsport!

    Trainers rekenen er op om met de voltallige ploeg elke trainingsminuut optimaal te kunnen benutten. Daarom sta je als speler altijd een 5-tal minuten voor start klaar aan het veld met je stick, een bitje in de mond en scheenbeschermers aan. Voor bitje en scheenbeschermers geldt: ‘bitje of scheenbeschermers niet mee, geen training of match.’ Dit om je veiligheid op het veld te kunnen garanderen. Heb je vragen bij de trainingen? Stel je vraag dan na de training aan de trainer! Ook de coach rekent bij elke wedstrijd op elke speler van de ploeg! Het is heel belangrijk dat alle spelers aan alle wedstrijden deelnemen, dit is de enige manier om te groeien binnen deze sport. Hockey is een ploegsport en één speler minder kan er soms voor zorgen dat een ploeg niet kan deelnemen aan de wedstrijd. (kleine zijnoot: ook de club draagt hiervan gevolgen in de vorm van forfaitboetes en die willen we het liefst vermijden). Voor de wedstrijden zullen manager en coach met de spelers (en ouders) afspraken maken omtrent afspreekuur, eventuele carpool, enz.. Mogen we vragen om deze afspraken te respecteren en bij onverwachte wijzigingen of problemen de manager en/of coach hiervan tijdig op de hoogte te brengen.

  • Ouder/Vrijwilliger

    Als ouder ben je in de eerste plaats supporter van je zoon/dochter en van heel zijn/haar ploeg. We geven onze spelers de ruimte om hun eigen hockeyspel te spelen en motiveren gepast en positief. Daarom supporteren wij als ouder tijdens wedstrijden en trainingen naast het veld (niet op het veld). Natuurlijk sta je als ouder ook in voor het vervoer van zoon/dochter naar wedstrijden. Wij stimuleren zoveel mogelijk het gebruik van carpoolen omdat verplaatsingen naar andere clubs soms verre ritten kunnen zijn. Ook hier geldt: samen sterk! Als elke ouder af en toe een rit voor zijn/haar rekening neemt, blijft het leuk voor iedereen. En niets is zo gezellig om de ploegsfeer al in de auto te laten starten. Dat kan op het veld alleen maar winst opleveren.

    De club is een gezellige plek waar het fijn vertoeven is. Maar onze club draait volledig op vrijwilligers en wij rekenen dan ook graag op jouw steun. Zeker als nieuw lid is dit de ideale stap om andere ouders te leren kennen en je al snel thuis te voelen in onze club. Wil je graag jouw kennis en ervaring inzetten voor onze club? Neem dan zeker contact op via secretaris@hasseltstix.be! Twee à drie keer per jaar wordt jouw ploeg gevraagd om te helpen in de bar, vele handen maken het werk klein. Ook op andere events rekenen we graag op helpende handen.

    Ouders kunnen ook een bijdrage leveren door zich te engageren als Coach (neem contact op met Tim@hasseltstix.be), Manager (neem contact op met kim@hasseltstix.be)of Scheidsrechter (neem contact op met xavier@hasseltstix.be).

  • Tips voor de hockey-ouder

    • Mijn spelend kind en ik komen op tijd voor de wedstrijd en voor de trainingen. Ben ik toch te laat, dan excuseer ik me bij de ploeg, de coach en de tegenstrever.
    • Ik handel zelf als een goede sportouder door mijn kind en het hele team positief aan te moedigen. Ik blijf in de eerste plaats ouder! Voor mijn kind en de ploeg is het belangrijk dat het onderscheid tussen ouder, trainer, coach en scheidsrechter duidelijk is.
    • Ik behandel mijn kind, de trainer, de coach, de tegenstrever én de scheidsrechter met respect voor, tijdens en na wedstrijden en trainingen. Ik geef het goede voorbeeld door me steeds sportief op te stellen.
    • Als ouder mag ik me tijdens de training of wedstrijd niet moeien, tenzij ik mijn eigen kind terechtwijs voor ongepast gedrag. Mijn plaats is naast het veld en niet op het veld of in de dugout.
    • Ik geef zelf het goede voorbeeld en toon interesse door regelmatig naar een training of wedstrijd te gaan kijken.
    • Ik stel realistische verwachtingen en geef regelmatig een compliment. Ik benadruk wat mijn kind en het team goed doen, inzet is belangrijker dan resultaat, het is de barometer voor succes.
    • Ik besef dat de KBHB sancties en boetes kan opleggen aan mijn club en aan mijzelf als speler of ouder voor wangedrag van spelers en/of supporters, voor administratieve fouten, voor forfaits e.d. vzw